Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 18 maart 2013

Zeeuwen kunnen referendum aanvragen

Het Initiatiefvoorstel Referendumverordening van D66, PVV, PvZ en PvdA is vorige week aangenomen door de Provinciale Staten. De mogelijkheid is hiermee geboden dat de Zeeuwen een referendum kunnen aanvragen.

D66 Zeeland is blij met de steun van een meerderheid van PS voor het referendum. Vorig jaar bleek bij ontpolderdebatten dat het in Zeeland niet mogelijk was om snel tot een referendum te komen. Nu dit voorstel is aangenomen, hebben we het referendum als het ware op de plank liggen.

Het gaat om een raadgevend referendum. Na het referendum vindt er een besluit van PS plaats. Als de Zeeuwse kiezers zich achteraf mogen uitspreken in een volksraadpleging, is er sprake van een correctief referendum. De Grondwet staat een correctief referendum echter niet toe.

Men kan een referendum houden over alle onderwerpen waartoe Provinciale Staten een besluit kunnen nemen. Hierbij kan gedacht worden aan een referendum over de tolheffingen op de Westerscheldetunnel.

Omroep Zeeland heeft een reportage gemaakt over het referendumvoorstel. Ga voor meer informatie over het referendum naar de site van Omroep Zeeland en klik op verslag.