Steun ons en help Nederland vooruit

Marion van Stiphout (Veere)

Kandidaat Statenlid

Oostkapelle

Mijn naam is Marion van Stiphout. Ik ben een alleenstaande moeder van vier volwassen kinderen en hun partners, en trotse oma van een kleinzoon van bijna vier maanden.

Als kind kwam ik vaak op vakantie in Zeeland en mijn grootste droom van toen, ooit in Zeeland te mogen wonen, is dertig jaar geleden werkelijkheid geworden. In 1989 ben ik met mijn toenmalige partner en (toen nog) twee van de vier kinderen in Oostkapelle komen wonen. Sindsdien woon ik in de mooiste provincie van Nederland, met de meeste zonuren en bijna altijd wind.

Van 2010 tot 2018 ben ik voor D66 raadslid geweest in de gemeente Veere. Daarvoor was ik van 1990 tot 2002 steunfractielid in de gemeente Domburg. Ik werk bij Delta Energie in Middelburg.

Ik heb mij kandidaat gesteld voor de Statenfractie omdat ik wil dat de mooiste provincie van Nederland ook de mooiste provincie blijft. Een provincie waarin het goed is om te wonen, te werken en te recreƫren.

Mijn aandachtspunten voor de komende vier jaar:

  • Energie en klimaat: Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, moeten we de komende jaren een aantal grote slagen op het gebied van duurzaamheid maken. De energietransitie speelt daarbij een grote rol. Zeeland heeft veel natuurlijke duurzame energiebronnen, die we met respect voor natuur en landschap kunnen benutten voor de energievoorziening van de Zeeuwse inwoners.
  • Natuur en landschap: Ons cultureel erfgoed, het Zeeuwse Landschap, verdient bescherming. Door goed beheer en duurzame ontwikkeling van natuurgebieden, kunnen we het unieke Zeeuwse landschap versterken. Natuur wordt bedreigd door de bouw van steeds nieuwe recreatieparken. Gelukkig is er een breed gedragen Kustvisie, maar daarmee zijn we er nog niet.
  • Ruimte: Een optimaal gebruik van de schaarse ruimte is voor alle sectoren van belang. Een goede afweging is daarbij noodzakelijk voor economie, maar ook voor wonen en recreĆ«ren. Om alle functies ruimtelijk in te passen, is het niet alleen belangrijk om de demografische ontwikkeling van Zeeland te kennen en te monitoren, maar ook om de recreatieontwikkeling af te zetten tegen onze fysieke infrastructuur en voorzieningen.